Membeli rumah adalah satu keputusan besar dalam hidup bagi sebuah keluarga dan pasangan suami isteri. Kebiasaannya rumah dibeli dengan menggunakan pembiayaan bank atau LPPSA.

Bagi orang muda, tempoh pembiayaan diberi kelonggaran untuk dipanjangkan sehingga 40 tahun bagi mengurangkan komitmen bulanan, bergantung kepada bank dan profil kewangan peminjam.

Sekiranya harga rumah tidak mampu dibeli dengan menggunakan satu nama sahaja, maka pembiayaan bank digabung menggunakan nama kedua-dua suami isteri.

Dalam keadaan ini, apabila kedua-dua nama didaftarkan dalam SNP rumah, maka rumah itu adalah rumah nama bersama.

Bahaya ke Rumah Dua Nama?

Sistem Torrens yang menjadi dasar pentadbiran Kanun Tanah Negara 1965 mengiktiraf pemilikan rumah mengikut nama yang tertera di dalam geran.

Pemilik rumah adalah penama di SNP atau geran, bukannya nama di dokumen pembiayaan bank.

Sekiranya ada pertikaian, pengesahan pemilikan boleh dibuat melalui carian persendirian atau carian rasmi di Pejabat Tanah.

 

rumah baru

Jika dua nama diletakkan dalam kontrak SNP, pemilikan rumah dibahagikan sama rata; suami memiliki 50% rumah dan isteri 50% juga.

Oleh demikian, ‘bahaya’ rumah nama bersama kebiasaannya ini dilihat dari segi bagaimana rumah itu dibahagikan hak apabila berlakunya perceraian atau salah seorang pasangan meninggal dunia.

Jika bercerai atau salah seorang tiada lagi, bagaimana pemilikan rumah itu hendak dibahagikan? Siapa yang berhak duduk di rumah itu?

Isteri Automatik Dapat Bahagian Rumah Suami?

Apabila suami pergi dahulu, ada yang berfahaman rumah itu akan menjadi milik isteri 100%. Bahagian suami secara automatik berpindah milik kepada isteri. Begitu juga sebaliknya sekiranya isteri yang meninggal dunia dahulu.

Ini adalah kefahaman yang salah, kerana bahagian pasangan yang meninggal itu adalah milik kesemua waris Faraid, bukannya isteri/suami seorang.

Dan ada prosedur tuntutan pusaka yang perlu dibuat termasuklah melantik pentadbir pusaka arwah bagi memperoleh hak pembahagian Faraid.

Tiada yang automatik dalam urusan pusaka. Jika tidak dirancang, pembahagian hak mengikut Faraid. Dan nak mendapatkan bahagian itu, perlu ada pentadbir yang mengurus prosedur.

Rumah Bawah Satu Nama Sahaja

Sekiranya SNP/geran rumah hanya di bawah nama suami, maka suami adalah pemilik tunggal rumah itu.

hibah rumah

😓 Jika suami meninggal dalam tempoh perkahwinan atau dalam tempoh iddah talak raj’ie, isteri berhak mendapat bahagian Faraid.

Hak Faraid isteri ke atas rumah adalah 1/8 (jika ada anak) atau 1/4 (tiada anak). Selebihnya dibahagikan kepada waris Faraid lain. Oleh itu, rumah yang menjadi tempat berteduh sekeluarga menjadi milik bersama kesemua waris Faraid.

😓 Jika pasangan itu bercerai, hak isteri ke atas rumah tidak terjamin kerana nama isteri tiada di dalam geran.

Isteri boleh failkan tuntutan harta sepencarian di Mahkamah Syariah untuk menuntut hak ke atas rumah dan harta yang lain. Namun begitu, proses tuntutan ini tidak mudah, berlarutan dan melibatkan kos peguam. Dan peratusan hak itu pun tidak tentu – Hakim yang akan menentukan peratusan hak sepencarian isteri berdasarkan hujah dan nilai sumbangan isteri.

Mengapa Letakkan Hanya Satu Nama di SNP?

 

Ada pelbagai sebab dan kemungkinan kenapa TIDAK diletakkan kedua-dua nama suami isteri di dalam SNP:

✍️  Tidak tahu nama pemilik rumah boleh lebih daripada seorang.

✍️  Hanya satu nama di dokumen pembiayaan bank, maka di SNP pun diletakkan satu nama sahaja.

✍️  Hanya suami yang bekerja, isteri suri rumah

✍️ Hanya suami seorang yang membayar ansuran rumah

✍️  Merancang untuk membeli beberapa buah rumah setiap orang dan mendapatkan margin pinjaman 90% untuk maksimum bilangan rumah.

Untuk details tentang hibah, boleh terus Whatsapp saya Ansari di 019-749 8210 atau KLIK SINI untuk maklumat lanjut :)

Hibah Rumah Nama Bersama

Seperti yang diterangkan di atas, pemilikan rumah nama bersama dibahagi dua antara suami dan isteri. Setiap pemilik boleh hibahkan bahagian sendiri sahaja.

Oleh itu, sekiranya suami hendak menghibahkan bahagiannya kepada isteri, dan isteri hibahkan kepada suami, maka kedua-duanya perlu membuat dokumen Hibah.

Bagaimanapun jika ada kekangan dari segi bajet, tiada halangan untuk menghibahkan salah satu bahagian sahaja, yang mana lebih kritikal dan memerlukan.

Namun sebelum anda memutuskan untuk mengambil solusi yang lebih murah seperti ini, anda perlu terlebih dahulu fahami implikasi jika sebahagian rumah saja yang dihibah. Kerana takut sahaja kesannya pada masa hadapan jauh lebih mahal.

buat keputusan

 

Sebagai contoh, hanya suami yang menghibahkan bahagiannya kepada isteri. Jika suami meninggal dulu, isteri akan dapat bahagian hibah suami.

Tetapi jika isteri yang meninggal dahulu, bahagian isteri yang tidak dibuat Hibah akan dibahagi mengikut Faraid. Suami akan berkongsi hak rumah bahagian arwah isteri dengan waris-waris Faraid yang lain.

Melihat dari perspektif ini, sangat berbaloi kan untuk membayar kos Hibah, berbanding nilai rumah?

Hibah Bersyarat Rumah Nama Bersama

Dengan meletakkan kedua-dua nama di SNP, kebajikan kedua-dua suami isteri terpelihara jika ditakdirkan hubungan terputus di tengah jalan.

Namun untuk memaksimumkan peruntukan margin pinjaman 90%, maka lebih baik sekiranya nama di dokumen pembiayaan hanya nama salah seorang sahaja. Bagaimanapun, perlulah diambil langkah merancang pewarisan juga.

Bahaya yang disebut-sebut dalam artikel lain menjurus kepada kesan terhadap pemilikan rumah tersebut sekiranya salah seorang suami atau isteri meninggal dahulu.

Untuk menyelesaikan ‘bahaya’ ini, buatlah Hibah Bersyarat dengan Wasiyyah Shoppe.

Untuk details tentang hibah, boleh terus Whatsapp saya Ansari di 019-749 8210 atau KLIK SINI untuk maklumat lanjut :)


Ansari
error: Sorry, content is protected!
Suka info yang anda baca?
.
Dapatkan artikel TERBARU terus ke email!

Suka info yang anda baca?

.

Dapatkan artikel TERBARU terus ke email!

Satu lagi langkah diperlukan sebelum langganan disahkan. Sila klik CONFIRM langganan di email anda!

Share This